Konkurs nalewek rozstrzygnięty

19 listopada w Muzeum Farmacji UJ odbył się IX Konkurs Nalewek Własnej Receptury organizowany wspólnie przez krakowskie okręgowe izby lekarską i aptekarską. Choć impreza miała charakter kameralny, nalewek do degustacji nie brakowało. Każda spośród 20 zgłoszonych była wyjątkowa, bo przygotowana według autorskiego przepisu, często dopracowanego w najdrobniejszym szczególe. Każda też – co jest cechą nalewek od czasów Hipokratesa, który ponoć opracował jedną z receptur – miała właściwości zdrowotne

Nagrody przyznane zostały jednak nie za tę ich cechę –  co byłoby całkiem zrozumiałe, gdyż w jury byli głównie lekarze i farmaceuci (wiceprezes ORL Dariusz Kościelniak, Agata Bartoszek z biura OIL, wiceprezes OIA dr Przemysław Szybka oraz Maryla Lech, sekretarz OIA) – lecz za walory smakowe. Nagrodę prezesa ORL otrzymał dr Zygmunt Madejski, lekarz ginekolog z Miechowa,  za dereniówkę na bazie owoców derenia i czarnej jagody leśnej. Doktor zdobył też nagrodę publiczności za nalewkę z kwiatu i korzenia czarnego bzu. Wyróżnienia OIL otrzymały Maryla Lech za nalewkę słodką aroniowo-malinową oraz dr farm. Lucyna Samborska z Dębicy za wytrawną sosnówkę.  

Nagrody Prezes OIA w Krakowie za nalewkę słodką otrzymał mgr farm. Tomasz Kloc z Bytomia za ciekawe smakowo „Sklepy cynamonowe” oraz mgr farm. Elżbieta Perek z Krakowa za  nalewkę o oryginalnym smaku – z opuncji. Wyróżnienie Prezes OIA za nalewkę wytrawną „sosnowa nutka zapomnienia” dostał mgr farm. Michał Marcinkowski z Gdyni, a za nalewkę słodką – mgr farm. Jadwiga Miśkiewicz z Krakowa za nalewkę wiśniowo-malinową.

KD

 fot. Jerzy Sawicz