24 listopada po raz 11 w Muzeum Farmacji UJ odbył się Konkurs Nalewek Własnej Receptury, organizowany przez krakowskie izby – lekarską i aptekarską. Atmosfera była wyjątkowo ciepła i serdeczna, a przestrzeń muzealna dodała wydarzeniu niepowtarzalnego charakteru. Na konkurs zgłoszono 38 nalewek, tradycyjnie już z różnych stron Polski i oczywiście z przeróżnych aromatycznych owoców, z których niektóre – jak dereń, pigwowiec, wiśnia czy cytryniec – kojarzą się głównie z tymi rozgrzewającymi trunkami. Ciekawym akcentem w ich gronie była nalewka zrobiona z warzyw – „Barszczyk”, zgłoszony przez lek. dent. Natalię Kościelniak z Krakowa, który zdobył nagrodę główną Okręgowej Izby Aptekarskiej w Krakowie.
Absolutną rekordzistką jeśli chodzi o przyznane nagrody była pani Alicja Gaweł, farmaceutka z Podkarpacia, która otrzymała nagrodę główną prezesa OIL za krambambulę (nalewkę ziołową na winie), nagrodę publiczności za nalewkę z jagody kamczackiej oraz nagrodę za prezentację – każda z buteleczek ozdobiona była ręcznie malowaną przez synową pani Alicji etykietą.
Jury w składzie dr n. farm. Przemysław Szybka (przewodniczący), mgr farm. Joanna Piątkowska-Kowalik z OIA w Krakowie, Pani Agata Bartoszek z OIL oraz wiceprezes OIL w Krakowie lek. dent. Dariusz Kościelniak miało bardzo trudne zadanie.
Ostatecznie postanowiono przyznać:
Nagrodę Specjalną Panu Marcinowi Wiśniewskiemu z OIA w Warszawie, który pomimo trudności drogowych na trasie z Warszawy dotarł na konkurs,
Wyróżnienie Prezesa ORA w Krakowie za nalewkę słodką Pani mgr farm. Justynie Rewiuk za nalewkę „Wiśniewitą” z wiśni,
Wyróżnienie Prezesa ORA w Krakowie za nalewkę wytrawną Pani mgr farm. Annie Badzińskiej-Chojnackiej za nalewkę z derenia,
Wyróżnienie Prezesa OIL w Krakowie za nalewkę słodką Pani mgr farm. Justynie Cagarze za nalewkę z pigwy,
Wyróżnienie Prezesa OIL w Krakowie za nalewkę wytrawną Pani mgr farm. Anicie Molendzie za porzeczkówkę,
Wyróżnienie Prezesa OIL w Krakowie za nalewkę o niepowtarzalnym smaku Panu mgr farm. Robertowi Birontowi za nalewkę z cytryńca,
Główną Nagrodę Prezesa OIA w Krakowie za nalewkę słodką Pani dr n. farm. Lucynie Samborskiej Wiceprezes ORA w Rzeszowie za nalewkę z czarnej porzeczki,
Główną Nagrodę Prezesa OIA w Krakowie za nalewkę wytrawną Pani lek. dent. Natalii Kościelniak z OIL w Krakowie za oryginalną nalewkę z buraka „Barszczyk”,
Główną Nagrodę Prezesa OIL w Krakowie Pani mgr farm. Alicji Gaweł z OIA w Rzeszowie za Krambambulę, nalewkę ziołową z miodem. Nalewka tego typu w dawnej Rzeczypospolitej zaliczana była wraz z ratafią do najdroższych trunków tego rodzaju i co ciekawe, serwowano ją często na wytrzeźwienie po długotrwałym pijaństwie.
Wszystkim nagrodzonym oraz reszcie uczestników serdecznie gratulujemy.
Zapraszamy do udziału w następnej edycji.
Film z konkursu można oglądać na naszym kanale YouTube pod linkiem: