W piątek, 15 listopada, w klimatycznym wnętrzu Muzeum Farmacji Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przy ulicy Floriańskiej 25 w Krakowie odbyła się dwunasta edycja Ogólnopolskiego Konkursu Nalewek Własnej Receptury. Po raz pierwszy w historii wydarzenia do udziału zaproszono przedstawicieli innych zawodów zaufania publicznego, co podkreśliło ideę integracji środowisk aptekarskich, lekarskich oraz innych profesji. Jesienny wieczór, wyjątkowa sceneria muzeum i degustacja unikalnych nalewek przyciągnęły gości z różnych zakątków Polski, w tym z Małopolski, Gdańska i Podkarpacia.
Do rywalizacji zgłoszono 27 autorskich nalewek. Jury w składzie: dr n. farm. Przemysław Szybka (przewodniczący), mgr farm. Beata Nowak, mgr farm. Tomasz Płatek, Agata Bartoszek (OIL), dr Kazimierz Kłodziński (OIL) oraz Patrycja Rosół (Małopolska Okręgowa Izba Rzeczników Patentowych) stanęło przed niełatwym zadaniem wyboru laureatów.
Po długich obradach przyznano następujące wyróżnienia:
- Wyróżnienie Prezesa ORA w Krakowie za nalewkę słodką: Pan Andrzej Stachowski („Rosolis” z płatków róży, Polska Izba Rzeczników Patentowych).
- Wyróżnienie Prezesa ORA w Krakowie za nalewkę półwytrawną: Pan Przemysław Gwoźdź (Smorodinówka, czarna porzeczka, Izba Doradców Podatkowych).
- Wyróżnienie Prezesa OIL w Krakowie za nalewkę słodką: Pani mgr farm. Justyna Rewiuk („Pijana śliwka”).
- Wyróżnienie Prezesa OIL w Krakowie za nalewkę wytrawną: Pani Mecenas Monika Orlicz („Andrzejówka jagodowa”, Okręgowa Izba Adwokacka w Krakowie).
- Nagroda Specjalna: Pan Mateusz Danielczyk („Gala Anonima”, właściciel Apteki Muzeum „Pod Orłem” i Herbarium Św. Hildegardy w Bełchatowie).
- Wyróżnienie Prezesa OIL w Krakowie za niepowtarzalny smak: Pani mgr farm. Alicja Gaweł („dereniówka z borówką czarną”, Podkarpacka Okręgowa Izba Aptekarska w Rzeszowie).
- Wyróżnienie za najładniej zaprezentowane nalewki: dr n. farm. Lucyna Samborska (ORA w Rzeszowie).
Nagrody główne trafiły do:
- Pana Mecenasa Damiana Wójcika („nalewka z kwiatu czarnego bzu”, OIA w Krakowie) – kategoria nalewka słodka.
- Pani mgr farm. Alicji Gaweł („krupnik wiśniowo-ziołowy”) – kategoria nalewka wytrawna.
- Pana lek. Kamila Malinowskiego („nalewka z cytryńca”) – kategoria nalewka słodka.
- Pana mgr inż. Mirosława Boryczko („nalewka z zielonych orzechów”) – kategoria nalewka wytrawna.
Nagroda Publiczności powędrowała do Pani mgr farm. Alicji Gaweł za „rajską jabłoń”.
Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym i uczestnikom! Już teraz zapraszamy na XIII edycję konkursu, która odbędzie się w 2025 roku.